LED rasvjeta

Opće karakteristike LED rasvjete

LED rasvjetaLED diode su dizajnirane za nazivni napon 2-3,6V uz struju od 20-30mA, što znači da im je potrebno manje od 0,1W za rad.
Za razliku od klasičnih žarulja, električnu energiju pretvaraju direktno u svjetlost određene valne duljine uz zanemarivo zagrijavanje. U pogledu trajnosti, uz određene radne uvjete, životni vijek prelazi 100 000 sati. Ne sadrže živu, staklo, štetne plinove, ni otrovne materijale te se mogu reciklirati. Zbog odličnih mehaničkih karakteristika neosjetljive su na vibracije, udarce i ostala naprezanja.

LED rasvjeta - Gradska kavana Zagreb

LED trake

LED trake su posebno dizajnirane za bočno prosvjetljavanje prozirnog akrilnog (pleksi) stakla na koje se gravira neki željeni oblik. Glavna im je prednost njihova mala širina (6,5 mm), tako da ih možemo utisnuti u utor širine 7 mm. Zbog toga nam je dovoljno akrilno staklo debljine 8 mm. Proizvode se u pet raspoloživih boja ( crvena, žuta, zelena, plava, bijela) te u dva razmaka između LED dioda, 21 i 42 mm. Nazivni napon je 12V DC. Duljina trake je 50 cm, a možemo ih rezati i spajati na manje segmente čije duljine ovise o boji i razmaku između LED dioda. Na podlogu se mogu učvrstiti umetanjem u prozirne samoljepive PVC-kanale (presjeka 9,5 x 7,5mm) LED trake se mogu zalijevati u odgovarajući aluminijski profil (presjeka 10x10mm) prozirnom epoksi smolom pa su otporne na vodu, prašinu, udarce i ostala mehanička oštećenja. Također su pogodne za vanjsku primjenu (naglašavanje kontura zgrada, stepenica, indirektna rasvjeta i sl.).

LED rasvjeta

"High-power" LED diode

"High-power" LED diode zbog svog svojih karakteristika i ubrzanog razvoja osim primjene u reklamnoj industriji, signalizaciji, dekorativnoj rasvjeti i sl. imaju sve veću primjenu i kao primarni izvori svjetla. U ponudi imamo diode američke tvrtke CREE koja je danas vodeća u toj tehnologiji. Danas njihove LED-diode postižu učinak od 95 lm/W. Za razliku od standardih dioda koje za svoj pogon koriste struju od 20mA , "high-power" LED diode koriste struju 300-700 mA (1-3W). Iz tog razloga temperatura poluvodičkog "chipa" je znatno viša (85°C). Pri toj temperaturi imaju degradaciju svjetlosnog toka od samo cca. 30% u periodu od 7 godina. Maks. temp "chipa" za LED-diode iz XL-serije iznosi 125°C odnosno 145°C za XR-seriju. Iz tog razloga "chip" je fiksiran na PCB sa izvodima čija je baza aluminij koji zahvaljujući vrlo niskom toplinskom otporu (7 0C/W) odvodi suvišnu toplinu sa "chipa". Promjer al-baze za jednu LED-diodu iznosi 20 mm. Ovisno o zahtjevu u mogućnosti smo izraditi skupinu (cluster) LED-dioda na jednoj bazi u raznim dimenzijama.

Kut isijavanja svjetla sa primarnom optikom iznosi 90-100 st. U slučaju da trebamo uži snop svjetla koristimo sekundarne optike od 30 ili 8 stupnjeva.


Na vrh stranice

Optička vlakna

Osnovna primjena optičkih vlakana je u digitalnoj komunikaciji gdje služe za najbrži i najtočniji prijenos digitalnog signala. Zbog svojih svojstava prijenosa svjetlosti, posebno dizajnirana optička vlakna mogu se koristiti i u dekorativne svrhe.

LED

Dijele se na dvije osnovne skupine: SIDE LIGHT (svjetlost se širi po obodu optičkog vlakna) i END LIGHT (svjetlost se provodi na kraj optičkog vlakna). Glavna prednost u odnosu na klasični sustav osvjetljavanja je u sigurnosti od bilo kakvog strujnog udara jer je izvor svjetla (žarulja, generator svjetla) na početku vlakna dok se sama optička vlakna mogu bez bojazni uroniti u vodu. Takva svjetlost ne proizvodi zračenje, nema nikakvog zagrijavanja te je idealna za osvjetljavanje npr. eksponata u muzejima.

Postoji nekoliko vrsta generatora svjetla. Razlikuju se po snazi žarulje i upravljanju.
Svi generatori imaju višebojne filtere kojima mijenjamo boju osvjetljenja te ih je moguće spojiti u lanac s upravljanjem iz jednog mjesta.

U mogućnosti smo izraditi filter po zahtjevu i želji kupca.

Novo u ponudi su i generatori svjetla za koji kao izvor svjetla koriste LED-diode.

LED rasvjeta - Gradska kavana Zagreb


Na vrh stranice

Primjeri:

LED rasvjeta

LED rasvjeta

LED rasvjeta

LED rasvjeta

LED rasvjeta

LED rasvjeta